Untitled 1
VORES UTROLIGE VERDEN - en rejse i det kendte og ukendte
Solformørkelse
På illustrationen til højre kan du en skematisk fremstilling af en solformørkelse, hvor selve området med total formørkelse er hvor spidsen af Månens skygge rammer Jorden, og den partielle formørkelse er det grå område.
 
Solformørkelse forekommer når Månen i sin bane kommer mellem Solen og Jorden. Hvor på Jorden formørkelsen rammer varierer og afhænger bl.a. af vinklen på Månens omløbsbane om Jorden, som også varierer lidt. Den totale solformørkelse kan kun ses på et meget lille område af Jorden, mens den partielle (delvise) formørkelse ses i et større område.
 
Afstande og størrelsesforhold er ikke korrekte på animationen, ligesom Månen i virkeligheden kun bevæger sig det dobbelte af dens diameter fremad i dens bane om Jorden, set fra et bestemt punkt på Jorden. Månens diameter er 3.475 km. så bevægelsen bliver på 6.950 km ud af en total banelængde på ca. 1.200.000 km. Det svarer til ca. ½ % af det samlede baneomløb.
 
På animationen kan du efter et par skift se Månens skygge på vemstre side af Jorden. Det grå område er der, hvor formørkelsen er partiel og den lille sorte prik er området, hvor formørkelsen er total. Du kan se på uret hvor lang tid formørkelsen varer, i dette tilfælde ca. 3 timer, fra den første skygge ses på solskiven, over den totale formørkelse, til Månen igen har bevæget sig helt væk fra solskiven i den modsatte side.
 
Du kan også se at Jorden, imens formørkelsen varer, drejer mod øst. Da Jordens bevægelse mod øst er hurtigere (én omgang på 24 timer) end Månens bevægelse i sin bane, vil området med formørkelsen rent geografisk flytte sig mod vest på Jorden. I nederste højre hjørne kan du se, hvordan Solen ser ud i de forskellige faser af formørkelsen.
 
Animationens hastighed:           Hvis du holder musen over animationen stoppes bevægelsen
 
              © J. Markman 2016