Untitled 1
VORES UTROLIGE VERDEN - en rejse i det kendte og ukendte
Månens bane omkring Jorden
 
BEMÆRK: Størrelsesforhold og afstande er ikke korrekte, ligesom banens hældning i forhold til jorden heller ikke er præcis. Jordens rotation er heller ikke lagt ind i animationen, da Jorden så skulle rotere godt 24 gange under et måneomløb. Nederst i højre hjørne kan du se, hvordan Månen cirka ser ud fra Jorden i de forskellige positioner.
 
Et måneomløb omkring Jorden tager 27 dage, 7 timer og 43,7 minutter (et siderisk omløb), i samme omløbsretning som Jordens rotation. Set fra Jorden gennemfører den, på grund af Jordens meget hurtigere rotation, et tilsyneladende kredsløb på en dag, som det også gælder for Solen og fiksstjernerne.
 
Måneformørkelse
Umiddelbart kunne det se ud som om Månen, én gang i hvert omløb, ville passere ind i Jordens skygge, men da Månens bane hælder ca. 50 i forhold til ekliptika, vil Solens lys i langt de overvejende tilfælde passere forbi Jorden og ramme månen. Ekliptika er det plan, som Jordens bane omkring Solen udgør. I de tilfælde, hvor Jordens skygge rammer Månen helt eller delvist, er der tale om måneformørkelse. Dette sker kun ved fuldmåne. Måneformørkelse kan ses langt oftere end solformørkelse. Se i øvrigt menupunktet Måneformørkelse.
 
Solformørkelse
I de yderst sjældne tilfælde, hvor Månens skygge rammer Jorden, er der tale om solformørkelse. Da Månen er meget mindre end Jorden, vil en solformørkelse kun kunne ses i et yderst begrænset område på Jorden. De tilfælde, hvor Måneskiven præcis dækker hele Solen (total solformørkelse), vil kun kunne ses i et meget lille område på Jorden, og forekommer uhyre sjældent. Den næste totale solformørkelse i Danmark vil kunne ses den 25. maj 2142. Den næste partielle solformørkelse, hvor kun en del af solskiven er dækket, vil kunne ses i Danmark den 10. juni 2021. Den seneste totale formørkelse forekom i Danmark i 1851. Se i øvrigt menupunktet Solformørkelse.

 

 
       
 
Klik på en hastighed for at genstarte animationen.
 
Hvis du fører musen over animationen, stopper bevægelsen.