Untitled 1
VORES UTROLIGE VERDEN - en rejse i det kendte og ukendte
Månen - Jordens drabant
Afstand fra Jorden:
 
Diameter:
 
Omløbstid om Jorden:
 
Masse:
Den gennemsnitlige afstand mellem centrum af Jorden og af Månen er 384.405 km.
 
3.474 km
 
29 dage 12 timer 44 min og 12,8 sek.
 
7,349×1019 tons (1/81 af Jordens masse)
Månen er Jordens eneste måne og den femtestørste naturlige satellit i solsystemet. Dens størrelse i forhold til Jorden gør den til den relativt største måne i solsystemet, som omkredser en planet. Man regner med at Månen er dannet som resultat af et gigantisk sammenstød mellem den unge Jord og en mindre planet kaldet Theia for ca. 4 milliarder år siden.
 
Månens rumfang er omkring 2 procent af Jordens, og tyngdekraften på dens overflade er omkring 17 procent af Jordens.
 
Månen vender altid den samme side mod Jorden i sit omløb. Selvom Månens masse er relativt lille i forhold til Jordens, har dens tiltrækningkraft væsentlig indflydelse på Jorden. Jordens rotation i forbindelse med Månens og Solens tiltrækningskraft gør, at der forekommer tidevand på Jorden, helt op til 16 m i forskel på ebbe og flod (i Canada).
Månen er det eneste himmellegeme, som mennesker er rejst til og har landet på. Det første menneskeskabte objekt, som undslap Jordens tyngdekraft og passerede nær Månen, var Sovjetunionens rumsonde Luna 1. Det første kunstige objekt, som ramte Månens overflade var Luna 2, og de første fotografier af den normalt skjulte bagside af Månen blev optaget af Luna 3, alle tre begivenheder i 1959.
 
Den første rumsonde, som foretog en blød landing på Månen var Luna 9, og den første ubemandede sonde, som gik i kredsløb om Månen var Luna 10, begge de sidstnævnte i 1966. USAs Apollo-program har stået for de eneste bemandede missioner, som har været gennemført indtil nu, idet der blev foretaget seks månelandinger mellem 1969 og 1972. Det første menneske, som satte sin fod på Månen, var Neil Armstrong i 1969.