Untitled 1
VORES UTROLIGE VERDEN - en rejse i det kendte og ukendte
Jordens rotation
 
Her kan du se Jordens rotation i et døgn. Hver bevægelse svarer til ca. 33 minutter.
 
Jorden roterer om sin akse, som går fra Nordpol til Sydpol. Jorden roterer i gennemsnit én omgang på 24 timer. Døgnets længde blev tidligere beregnet ved astronomiske observationer af solhøjden, dvs. tiden mellem at solen står i zenith (højest på himlen) fra én dag til den næste. Men målingerne var ikke helt præcise. I dag bruges et atomur til at måle tiden, som er fastlagt gennem varigheheden at ét sekund. Det er dog nødvendigt at justere med ét sekund en gang imellem. Dette kaldes et skudsekund.
 
En normalår er fastsat til 365 døgn, dvs. det tager Jorden 365 døgn at gennemløbe sin bane om Solen. Dette tal er beregnet i tidligere tider, og er ikke helt korrekt. Derfor er det nødvendigt at justere årets længde, hvis ikke årstiderne, i følge Den gregorianske Kalender, som blev indført i Danmark i år 1700, skal forskubbe sig i forhold til de faktiske forhold.
 
Dette gøres typisk hvert fjerde år, hvor der indføres en ekstra dag (den 29. februar). Disse år kaldes skudår, og den 24. februar kaldes skuddag. Dette er imidlertid heller ikke helt præcist, så derfor er der en række regler for i hvilke år, den ekstra dag indføres. Hovedreglen er, at dette sker i alle år delelige med 4, dog ikke i år, som er delelige med 100. Nu nærmer vi os, men ikke 100%, så derfor er der alligevel skudår i år som er delelige med 400.