Untitled 1
VORES UTROLIGE VERDEN - en rejse i det kendte og ukendte
Jordens bjerge
 

 
Mount Everest, Nepal
Bjergene på Jorden findes i bjergkæder i de forskellige verdensdele. Bjergene er dannet ved forskydninger i jordskorpen (vulkansk eller tektonisk aktivitet), eller ved borterodering af omkringliggende, bløde bjergarter.
 
Bjerge er dannet af hærdet materiale, bestående af krystalliserede mineraler, der udgør jordskorpen. Bjergarter kan være:
 
·  Sedimentære (dvs. oprindeligt dannet som aflejringer)
·  Magmatiske (dvs. dannet direkte af vulkansk magma)
·  Metamorfe (dvs. sedimentære eller magmatiske bjergarter der er blevet kemisk ændret ved tryk og/eller varme)
 
Nogle af de største bjergkæder er: Himalaya i Nepal/Afganistan, Alperne i Europa, Pyrenæerne mellem Frankrig og Spanien, Penninerne i England, Kaukasus i Rusland, Atlasbjergene i Afrika, Rocky Maountains i USA og Andesbjergene i Sydamerika. De nævnte bjergkæder er kort beskrevet nedenfor.
 
Alperne
Alperne er en bjergkæde, der går igennem Frankrig, Italien, Schweiz, Tyskland, Slovenien, og Østrig. Alperne ligger mellem 43° og 48° Nord og mellem 5° og 16° Øst. Bjergkæden begrænser den norditalienske lavslette imod vest og nord, strækker sig gennem det sydøstlige Frankrig, de nordligste dele af Italien, det sydlige og østlige Schweiz, det sydligste Bayern/Tyskland, det vestlige og mellemste Østrig i én kæmpestor bue, der først løber mod nord, derpå mod nordøst og øst, mens den tiltager i bredde mod øst. Længden er (fra Savona til Wien) ca. 1200 km, den største bredde (mellem Gardasøen og Kochel-søen) er ca. 225 km, den mindste bredde (mellem Ivrea og Genèvesøen) er ca. 125 km. Alperne dækker en overflade på cirka 176.000 km2. Det højeste bjerg er Mont Blanc (4.810 m), som også er Europas højeste. Det ligger på grænsen mellem Frankrig og Italien.
 
Andesbjergene
Andesbjergene er en stor bjergkæde, som danner et uafbrudt højlandsområde langs Sydamerikas vestkyst (mod Stillehavet). Bjergkæden er omkring 7.000 km lang, op til 160 km bred og har en gennemsnitshøjde på omkring 4.000 meter. Det højeste bjerg i Andesbjergene er Aconcagua (6.962 m), der ligger i Argentina. Det er det højeste bjerg udenfor Himalaya, og dermed også Syadamerikas højeste. Det er primært foldebjerge og vulkaner, der udgør kæden. I den nordligste del er der en ørken. Klipperne består mest af granit og gnejs.
 
Atlasbjergene
Atlasbjergene er en bjergkæde i det nordvestlige Afrika, der strækker sig over 2450 km gennem Marokko, Algeriet og Tunesien. Bjergkædens højeste punkt hedder Toubkal og har en højde på 4165 m, og ligger i det sydvestlige Marokko. Atlasbjergene skiller Middelhavet og Atlanterhavet fra Saharaørkenen. Beboerne i bjergene er primært berbere i Marokko og arabere i Algeriet.
 
Himalaya
Himalaya er en bjergkæde i Asien. Jordens højeste bjerg, Mount Everest (8.848 meter), og andre af de allerhøjeste bjerge, ligger i Himalaya, ligesom der er højtliggende søer, fx Pangong Tso. Bjergkæden ligger i flere lande, blandt andre i Kina, Indien og Pakistan. Tre af verdens største flodsystemer har deres udspring i Himalayabjergene: Indus, Ganges og Brahmaputra. Bjergkæden deler Sydasien fra Central- og Østasien. Navnet Himalaya stammer fra sanskrit: sammensat af hima ="sne" + laya ="sted", "bolig", altså ordret: "sneens bolig".
 
Kaukasus
Kaukasus er et 1100 km langt og 180 km bredt system af bjergkæder i Kaukasien mellem det Sorte Hav og det Kaspiske Hav. Den største højde nås i den nordlige kæde med toppen af Elbrus, som er 5.642 m over havet. Kaukasus’ topografi omfatter mere end 1.000 gletsjere. Begge bjergkæder er dannet ved samme tektoniske forskydning, som skabte Alperne for ca. 25 millioner år siden. Området er stadig geologisk ustabilt, hvad de mange jordskælv vidner om.
 
Penninerne
Penninerne er en bjergkæde i Nordengland. Den kaldes ofte "Englands rygrad" ("backbone of England"), fordi den udgør en ubrudt kæde fra Peak District i Midlands gennem Yorkshire Dales, West Pennine Moors og Cumbrian Fells til Cheviot Hills ved den skotske grænse. Den totale længde er omkring 400 km. Bjergene ikke særlig høje, og omtales gerne som bakker. Den højeste top er Cross Fell øst i Cumbria, på 893 meter. Andre kendte toppe er Mickle Fell (788 m), Whernside (736 m), Ingleborough (723 m), Pen-y-ghent (693 m) og Kinder Scout (636 m).
 
Pyrenæerne
Pyrenæerne er en bjergkæde i Sydvesteuropa, der skaber en naturlig grænse mellem Frankrig og Spanien. Den skiller Den Iberiske Halvø fra Frankrig og strækker sig over 430 km fra Biscayen i Atlanterhavet til Middelhavet. Den lille stat Andorra ligger klemt inde mellem Frankrig og Spanien i bjergkæden. De mest bemærkelsesværdige toppe er: Pico d'Aneto (det højeste på 3404 meter), Mont Posets, Monte Perdido, Pic Maudit, Vignemale og Pic du Canigou i den østlige del.
 
Rocky Mountains
Rocky Mountains er en bjergkæde i den vestlige del af Nordamerika. Den strækker sig fra New Mexico i syd, igennem det kontinentale USA, igennem Canada og op til den nordligste del af British Columbia. Det højeste punkt er Mount Elbert i Colorado, der er 4399 meter højt. I samme stat ligger også Rocky Mountain National Park, grundlagt 1915. Bjergkæden blev dannet for ca. 3.980 millioner år siden