Untitled 1
ALVERDENS LUFTHAVNE
Edinburgh Airport
Hvis du vælger Statistik i menuen herfra, vil Edinburgh Airport være markeret med lysertød baggrund.
 
Du kan bruge piletasten højre:    til at skifte til næste lufthavn i Skotland (Glasgow Airport).
Land: Skotland By: Edinburgh (UTC +00)
Iata: EDI Icao: EGPH
Runways: 06/24 (2.556 m) | 12/30 (1.797 m) Start/landing: Ca. 120.000 pr. år
Kapacitet: Ca. 10 mio passagerer årligt Afstand: 9 km (Edinburghs centrum)
Selskaber: British Airways, Air France, Lufthansa mfl. (ca. 50) Terminaler: Én terminal
Lufthavnens område blev fra 1916 brugt som det britiske luftvåbens nordligste base under 1. verdenskrig, da Royal Flying Corps opførte Turnhouse Aerodrome. I 1918 da Royal Air Force blev grundlagt, overtog Forsvarsministeriet området og kaldte det RAF Turnhouse.

Ved starten af 2. verdenskrig overtog RAF Fighter Command kontrollen med lufthavnsområdet i Edinburgh. De anlagde en 1.189 meter lang landingsbane som kunne tage imod fly af typen Supermarine Spitfire. Ved Slaget om England blev tre eskadriller placeret i Edinburgh.

Da krigen sluttede og lufthavnen stadigvæk var under militær kontrol, startede man i 1947 med de første kommercielle flyvninger. British European Airways startede en rute imellem Edinburgh og London med et Vickers Viking-fly, som senere blev erstattet med Vickers Viscount og Vickers Vanguard. I 1952 forlængede man landingsbanen til knap 1.800 meter, så det militære jagerfly af typen de Havilland Vampire kunne operere fra Edinburgh. I 1956 opførte man en civil lufthavnsterminal som allerede fire år efter blev udvidet. I 1960 skiftede lufthavnen ejer fra Forsvarsministeriet til Transportministeriet, for at tage mere hensyn til den voksende kommercielle trafik.

I 1971 overtog BAA Limited ejerskabet af lufthavnen, og begyndte umiddelbart efter at anlægge en ny landingsbane og afgangsterminal. Militærbasen RAF Turnhouse lukkede for alle aktiviteter i 1997. I 2005 opførte man et nyt 57 meter højt kontroltårn, og året efter startede en udvidelse af terminalen.

 
Klik på kortet for at gå til Google Maps